
Yaşanmış bir hayat hikayesinden esinlenilerek yazılan oyunumuzda, Ümran Hanım kocasının ölümünden sonra yeniden evlenir ve kendisine kalan miras ile lüks içinde yaşar. Ümran Hanım ikinci kocasından olan kızı Serpil’e ne kadar iyi davranıyorsa, ilk kocasından olan Asuman’a da o kadar kötü davranmaktadır.
Yapım: TGRT
Tür: Ramazan Oyunu
Yazan & Yöneten: Mehmet Köseoğlu
Ses Kayıt: Davut Genç
Montaj: Halil Karabacak
Cengiz Bey, şu iki oyunu da ekleyebilir misiniz? https://www.trtdinle.com/show/aci-gercek?id=8403868
https://youtu.be/9CII2txYWp8
İkisi de TRT ama YouTube’daki biraz daha eski. İkisinde de yazar Joy Bennett diyor (Ben bunu doğrulayamadım henüz, ama ikisinde de öyle söylediklerine göre doğrudur herhalde)
İlk fırsatta ekleyeceğim Mahmut Bey.
TGRT ve yine hayatın gerçekleri ve insan denen canlıyla alakalı en ufak bir ilgisi olmayan ibretlik bir oyun. Bunu dini bir oyun diye sunduklarını baz alacak olursak, ki ana karakterin dindarlığına sürekli bir atıf var, ideal dindar böyle her türlü haksızlığa susan, hakkını aramak nedir bilmeyen, bilmemesi gereken, hatta birisi buna dair bir şey derse ona kesinlikle kulak asmaması gereken son derece ezik bir tip olmalı (bunu ben demiyorum, oyun diyor)
Karakterizasyonda büyük büyük sıkıntılar var. Yani sadece bu oyunda değil, TGRT’nin genel anlamda sorunu bu (TGRT oyunlarını genelde çok dinlerim, severim de). Yani bir karakter iyilikten ya da aptallıktan ölüyor öbürü de şeytanın kız kardeşi. Gerçek hayat böyle değil ama. Tamam bu bir oyun, ama insanın çok boyutlu ve karmaşık olduğunu unutuyoruz. Eğer bugün insanlar yüzyıllardır adına klasikler denen tuğla gibi romanları okuyorsa, en büyük nedeni insanı ve insan doğasını olabildiğince yansıtmış olmalarıdır bence. İnsanlar Anna Karenina’yı sadece kocasını aldatan bir kadın ve entrika dolu bir kitap gibi görseydi, şimdiye çoktan tükenirdi o büyük eser.
Maalesef 30 dakkadan fazla dayanamadım bu oyuna. Kızımız kendisini ya Hazreti İsa sanıyor ya da öyle bişey.
Mahmut Bey size sonuna kadar katılıyorum.